A sport területén kiemelkedő helyet foglal el a gyermekek rendszeres testmozgásra való nevelése. Ennek érdekében Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata a 2014/2015. tanév kezdetével ingyenes óvodai úszásoktatást indított. 

A Rajtkőre Óbuda program a hatodik nevelési évet átfogóan, sikeresen zajlik és folytatódik. Kezdetekben a lehetőségeknek és erőforrásoknak megfelelően a nagycsoportos korú gyermekek vízhez szoktatását tűztük ki célul. A program nagy utat bejárva évről – évre igyekezett a gyermeki és szülői igényeket is körbejárni, lehetőség szerint a legtöbbet nyújtva a gyermekek úszástudásának fejlődésében. A program tovább bővül, így az eddigi 6 hetes képzést 9 hetes időtartamra bővítettük, amely a gyerekeknek összesen heti két oktatáson, 18 alkalommal teszi lehetővé a részvételt. Nem véletlen esett a választás az úszásoktatásra, hiszen egy olyan sport, amelyet egész életünkön keresztül űzhetünk, hozzátartozik az alapvető ismereteink, készségeink közé, mindemellett egyike a legrégebbi versenysportoknak.

Az úszás a test minden izmát átmozgatva erősíti azokat, ezáltal hozzájárul a jó testtartás kialakulásához, amelynek fejlesztésére már óvodás korban is nagy szükség van. Kerületünk a Duna-part adottságainak révén megannyi vízi sporttelepnek, kiemelt fontosságú strandnak ad helyet és ezáltal a vízi sportoknak is, így alapvetőnek tartjuk a vízbiztos úszástudás megszerzését.

Eddigi tapasztalatainkat összefoglalva az oktatásban részvevő gyerekek nagyon élvezték a vízi sport adta örömöket. Az oktatók szem előtt tartva a gyerekek úszástudását differenciáltan oktatják a nagycsoportos óvodásokat. A program során mindenki fejlődhet, tökéletesítheti a már megszerzett tudását. A cél, hogy a gyermekek megbarátkozzanak a víz közegével és megszeressék az úszást, mint sportágat.

A program hatékonyságát fokozandó, valamint az elmúlt két év pedagógusi és szülői visszajelzéseit és tapasztalatainkat összegezve az úszásoktatás struktúrájában, olyan változások kerültek bevezetésre, amelyek lehetővé teszik azt, hogy az adott nevelési évben az összes kerületi óvoda nagycsoportos gyermeke részt vegyen az oktatáson. A gyerekek heti két alkalommal látogatják az edzéseket, amelyekre az oktatás ezen szakaszában három helyszínen is lehetőséget biztosít az önkormányzat: 

  • Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő a Római Sport Egyesület oktatásával
  • Római Teniszakadémia helyszín és oktatás biztosításával
  • Császár-Komjádi Sportuszoda Darnyi Tamás Úszóiskola oktatásával

 

Kapcsolódó híreink

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata az előző évekhez hasonlóan idén is nagy hangsúlyt fektet az óvodás korú gyermekek megfelelő egészségi állapotára és az ahhoz szükséges mennyiségű testmozgás biztosítására. Ennek okán szeptemberben újfent elindította az óvodai úszásoktatást, melyen az intézmények ingyenesen vesznek részt. Ebben…

1037 Budapest, Laborc u. 2.

tel: +36 1 388 9770

tel./fax: +36 1 250 1346

e-mail: info@esernyos.hu

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. Részletes leírás
Rendben!

Fenntartó