Csereüdültetés 2019-ben is!

A III. kerületi kiemelt tanulmányi eredményt elérő és példás magatartású diákoknak 2019-ben is lehetőségük adódott Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata támogatásával az Óbudai Sport és Szabadidő Nonprofit Kft. szervezésében Lengyelországban és Erdélyben élő társaikkal egy időben megismerni egymás országait. S immár negyedik éve fogadott az önkormányzat gyerekeket magyarországi nyaralásra a kárpátaljai Aknaszlatináról.

A kiutazók közül a Kerék Általános Iskola és Gimnázium és az Dr. Béres József Általános Iskola 20-20 diákja és 1-1 kísérő pedagógusa utazott Lengyelországba. Hét napot töltöttek dél-Lengyelországban, majd 3 napot Varsóban. A diákok megismerték dél-Lengyelország magyar vonatkozású értékeit, valamint Varsó és Varsó-Bemowo kerület történelmi és kulturális nevezetességeit, Lengyelország és hazánk közös történelmét, a város lakóinak mindennapi életét.

Erdélyben az Óbudai Nagy László Általános Iskola 30 diákja Pottyondon (Csíkszék) tölthetett 8 napot. Menaságon, valamint Pottyandon megismerték a helyi művészettörténeti és néprajzi alkotásokat, ellátogattak a brassói Prázsmár erődtemplomba, a Csíki-havasokba. Az ezer éves határ megtekintése a Gyimesekben, a Rákóczi vár, a csíkszeredai Mikó vár, illetve a csíksomlyói Ezer Székely Leány Napja ünnepségen való részvétel osztatlan sikert aratott a gyerekek körében. Az elmaradhatatlan kürtőskalács sütés, illetve a rablóhús-sütés az idei programtervből sem maradhatott ki.

A csereüdülésre érkező külföldi gyerekek a bőséges programterv keretein belül látogatták meg Budapest legszebb történelmi és építészeti remekműveit, többek között a Mátyás templomot, és a Halászbástyával együttesen a Budai Várnegyed gyönyörű helyeit. Az Országház és a Hősök tere sem maradhatott ki a sorból.  A csoport ellátogatott a Széchenyi-hegyi Gyermekvasúthoz, ahonnan kisvasúttal utaztak a János-hegyi kilátóhoz. Az Erzsébet kilátótól libegővel utaztak Zugligetig. Természetesen a programból nem maradhatott ki az éjszakai városnézés sem.

A Budapest környéki program ezúttal Esztergomban, illetve Párkányban volt. Megtekintették az esztergomi Bazilikát és a várost, átsétáltak a Mária Valéria hídon Párkányba. A gyermekek külön élvezték, hogy utazásuk során Szlovákiába is eljutottak. Párkányból Budapest felé jövet megálltak Visegrádon, ahol megnézték a Királyi Palotát, majd boboztak. A csoportok a budapesti tartózkodás után leutaztak Siófok-Sóstóra, ahol ők is ugyanolyan részesei voltak a tábori életnek, mint a kerületi gyerekek. Részt vettek a tábori programokon, mint például karaoke, utcabál, pólófestés. A lengyel és erdélyi csoport pár napot együtt nyaralhatott Sóstón.

 

1037 Budapest, Laborc u. 2.

tel: +36 1 388 9770

tel./fax: +36 1 250 1346

e-mail: titkarsag@obudasport.hu

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. Részletes leírás
Rendben!

Fenntartó