Csereüdülés a Bethlen Gábor Alap támogatásával
A Bethlen Gábor Alap 1,7 millió forintos támogatásának köszönhetően csereüdülés keretein belül 30 csíki és 26 békásmegyeri diák üdülhetett egymás szülőföldjén az idei nyáron. Ezzel is erősödhetett a testvérvárosi kapcsolat Csíkszeredával.

Az Óbudára érkezett csoport látogatást tett az Országházban, továbbá Budapest közvetlen közelében a Dunakanyarban népművészeti emlékekkel gazdag településeken ismerkedtek a csonka országi hagyományokkal, majd Visegrádon Mátyás király egykori várát is meglátogatták. Ezt követően öt napot töltöttek az önkormányzat siófok-sóstói gyermektáborában a Balaton partján, teljes ellátással, s Balaton környéki kirándulásokon vettek részt. A csíkszeredai diákok magyarországi nyaralásával egy időben az óbudai diákok Erdélybe utaztak, hogy Csíkszereda közelében töltsenek szintúgy kilenc napot, hogy túrát tegyenek a Csíki-havasokban. Számos történelmi és néprajzi előadás mellett megismerhették a Székelyföld adta természeti szépségeket: a Medve-tó, a Csíki havasok és a Szent Anna-tó így már nem csak földrajzkönyvekből lesz ismerős számukra. Az Ezer Székely Leány napján az óbudai lányok, immár hagyományosan vettek részt. Óbuda-Békásmegyer és Csíkszereda az elmúlt évek során gyümölcsöző kapcsolatot épített ki, melynek további kiszélesítése érdekében a két település közötti folyamatos és tartós együttműködést kíván megvalósítani a szociálpolitika, az egészségügy, az oktatás, a közművelődés, a gazdaság, az idegenforgalom, a városgazdálkodás és a környezetvédelem területén. Az együttműködés célja az anyaországgal való kapcsolat erősítése az ifjúságon keresztül történelmi, kulturális ismeretek bővítése, hagyományápolás – csereüdülés keretin belül, mely már több, mint 10 éve folyik a két város között.

 

Az üdülés élménye örökre maradandó az abban résztvevő diákoknak. Óbuda-Békásmegyer így járul hozzá ahhoz a célhoz, melyet Pótápi Árpád János a Nemzetpolitikai Államtitkárság államtitkára támogató döntésében megfogalmazott:

„Bízom abban, hogy közös célunk, a külhoni magyarság megmaradása érdekében, eredményesen tudunk munkálkodni.”

 

 

/forrás:obuda.hu/

1037 Budapest, Laborc u. 2.

tel: +36 1 388 9770

tel./fax: +36 1 250 1346

e-mail: titkarsag@obudasport.hu

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. Részletes leírás
Rendben!

Fenntartó