A III. kerületi kiemelt tanulmányi eredményt elérő és példás magatartású diákoknak 2016-ban is lehetőségük nyílt Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata támogatásával az Óbudai Sport és Szabadidő Nonprofit Kft. szervezésében Lengyelországban és Erdélyben élő társaikkal helyet cserélve megismerni egymás országait. Idén először Kárpátaljáról is érkeztek diákok, pontosabban Aknaszlatina várósából.

A külföldi gyerekek a bőséges programterv keretein belül látogatták meg Budapest legszebb történelmi és építészeti remekműveit, többek között a Mátyás templomot, és a Halász Bástyával együttesen a Budai vár gyönyörű helyeit. Az Országház és a Hősök tere sem maradhatott ki a sorból. Kilépve a város zajából, a Dunakanyarban népművészeti emlékekkel gazdag településeken ismerkedtek meg a magyar hagyományokkal, emellett Visegrádon Mátyás Király egykori várát csodálhatták meg, majd a bobozás örömeit sem hagyták ki.

A három csoportból először az Erdélyi diákok érkeztek meg sóstói ifjúsági táborunkba. Ők is ugyanolyan részesei voltak a tábori életnek mint a kerületi iskolás tanulók. Részt vettek a tábori programokon, mint például karaokee, utcabál, pólófestés. A lengyel és kárpátaljai csoport együtt nyaralhatott Sóstón, igaz a kárpátaljai csoport csak három napot tölthetett a Balaton mellett. Sajnos az időjárás nem kedvezett nekik, de nem szegte kedvüket semmi sem és rendkívüli élményekkel térhetnek haza.

Mindeközben a magyar diákok sem unatkoztak Székelyföldön. Pottyandról indulva az erdélyi havasokban lovak húzta szekeres túrára indultak. A számos történelmi és néprajzi előadás mellett megismerhették a Székelyföld adta természeti szépségeket. A Medve tó, a Csíki havasok és a Szent Anna tó így már nem csak földrajzórákról lesz ismerős nekik. Az Ezer Székely Leány napján a magyar lányok is részt vettek, bővítve ezzel a szép lányok sokaságát.

Népdalokat és néptáncokat tanultak, csak úgy, mint a Lengyelországban nyaraló magyar diákok. Ők Krakkóban szálltak meg, ahonnan a főbb nevezetességek után tovább utaztak Murzasichle-be.

Összefoglalva, a diákok a csereprogram keretében megismerhették egymás kultúráját, szokásait és bővíthették ismereteiket

 

Kapcsolódó híreink

A három testvérvárosi nyaralás

A III. kerületi kiemelt tanulmányi eredményt elérő és példás magatartású diákoknak 2016-ban is lehetőségük adódott Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata támogatásával az Óbudai Sport és Szabadidő Nonprofit Kft. szervezésében Lengyelországban és Erdélyben élő társaikkal helyet cserélve megismerni egymás országait. Idén először Kárpátaljáról is…