Földes Marci az Óbudai Sakkiskola kiválósága

Földes Marci, 8 éves sakktanuló - Óbudai Sakkiskola, Vezetőedző: Guba Miklós 

Földes Marci 3 éve 5,5 évesen 2014 őszén nagycsoportos óvodásként az aquincumi Gyermekvilág Arató oviban kezdte sakktanulmányait, majd az Aquincum Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola délutáni foglalkozásán folytatta az Óbudai Sakkiskola vezetőjénél, Guba Miklós Tanár Úrnál. Marci sakk iránti fogékonysága hamar megmutatkozott és kisebb-nagyobb hullám hegyekkel-völgyekkel fejlődött sakkiskolai és otthoni (legnagyobb ellenfele nyugalmazott középiskola matematika tanár dédnagyapja volt) sakkozás révén.

Sakkversenyeken bő félévvel tanulása megkezdése óta vesz részt és az igazán komoly eredmények 2017-től jelentkeztek, amelyek közül az alábbiak a legjobbak: 

A Diákolimpia 8 év alatti korosztály amatőr egyéni rapid (10-20 perces) meccsek kategóriájában januárban a III. kerületben és februárban Budapesten megszerezte az I. helyezést. Ezt követően áprilisban nekifutott Hajdúböszörményben az országos sakkélet 2. legnagyobb versenyének, a Magyar Rapid Sakkbajnokságnak, ahol a 8 éves korosztályos amatőr+versenyzői kategóriában jó formát hozva országos II. helyezést sikerült megszereznie. 

A hazai kedvező helyezések elérést követően Guba Miklós edzője tanácsára nemzetközi porondra is kilépett. Idén a montenegroi Budvában júniusban került megrendezésre a XVII. Európa Bajnokság ifjúsági rapid kategóriában, ahol 8 év alatti kategóriában Marcinak a III. helyezést sikerült megszereznie. A Fekete-hegyek országában korosztályának 25 legjobbja gyűlt össze Európából, jelentős képviselettel a hagyományos sakknemezetekből, mint például Oroszországból. A reggel 9-től este 6-ig tartó 9 körös rapidversenyekben Marci kiváló rajttal indult 4/4-es eredményig számos orosz, a korosztályukban magas nemzetközi értékmérő számmal (un. FIDE ÉLŐ pont 1500-as szint) is rendelkező, első helyeken kiemelt versenyezőt sikerült legyőznie. A délutáni szekcióban az idő lejárás miatti vereség, majd beajánlott 2 döntetlen (remi) elfogadás után egy verség és győzelem került  az eredménylistára, amely szerencsére 6/9-es záró eredménnyel és az egyéb teljesítményértékelő számításokkal elegendő volt a bronzéremhez. 

A sakkéletben azonban az igazi sakkteljesítményt a normál (90 perces) meccseken mérik, ahol a versenyzők FIDE ÉLŐ pontokat is tudnak gyűjteni. Akár 2-3 órás meccset kitevő játékfajta sakktudáson és mentális felkészültségen túl jelentős kitartást is megkíván már 8 év alatti korosztálytól is.

Ebben a műfajban Marci legjobb eredményét az alulteljesítésnek számító júniusi Balatonlellei országos korosztályos 8 év alattiak között elért 8. helyezést követően a szépítési lehetőségnek tekintett, Európa TOP3 FIDE hosszú sakkversenyei közé tartozó XV. European Union ifjúsági sakkbajnokság jelentette augusztus elején Mureckben, a szlovén osztrák határon fekvő kisvárosban. Magyarországot a Magyar Sakkszövetség Ifjúsági Bizottságának támogatásával idén Földes Marci képviselte a 8 év alatti korosztályban, amelyben színes nemzetközi mezőny sorakozott fel 17 résztvevővel az EU tagállamokból, közülük közel egyharmada már FIDE Élő pont regisztrációval, nem egy esetben 1500 ÉLŐ körüli szinttel. Földes Marci 9 napi versenyzést (napi 1 verseny) követően 7/9-es, II. helyet jelentő eredménnyel zárta a mezőnyt, miután jó indítást követően a veretlenül 1. helyen végző. 2. kiemelt bulgár kisfiútól ő is kikapott. Később stabilizálódó teljesítménnyel hosszú, megfontolt játékokban a magasabb FIDE szinttel fémjelzett osztrák korosztályos bajnokokon is sikerült felülkerekednie, amivel bebiztosította magának az ezüstérmet.

Eredményét nagymértékben köszönhette a helyszínre látogató edzőjének, Guba Miklósnak, akivel mind szakmai, mind mentális felkészítő munkát folytattak. Az eredményeken és élményeken túl talán mégis a legnagyobb értéket azt képviseli, hogy hasonló érdeklődésű iskolai osztálytársai mellé immáron nemzetközi korosztályos barátokat is szerzett, akikkel már közös külföldi sakktábort is töltött vagy éppen Skypon sakkoznak együtt.