Földes Marci az Óbudai Sakkiskola kiválósága

Földes Marci, 8 éves sakktanuló - Óbudai Sakkiskola, Vezetőedző: Guba Miklós 

Földes Marci 3 éve 5,5 évesen 2014 őszén nagycsoportos óvodásként az aquincumi Gyermekvilág Arató oviban kezdte sakktanulmányait, majd az Aquincum Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola délutáni foglalkozásán folytatta az Óbudai Sakkiskola vezetőjénél, Guba Miklós Tanár Úrnál. Marci sakk iránti fogékonysága hamar megmutatkozott és kisebb-nagyobb hullám hegyekkel-völgyekkel fejlődött sakkiskolai és otthoni (legnagyobb ellenfele nyugalmazott középiskola matematika tanár dédnagyapja volt) sakkozás révén.

Sakkversenyeken bő félévvel tanulása megkezdése óta vesz részt és az igazán komoly eredmények 2017-től jelentkeztek, amelyek közül az alábbiak a legjobbak: 

A Diákolimpia 8 év alatti korosztály amatőr egyéni rapid (10-20 perces) meccsek kategóriájában januárban a III. kerületben és februárban Budapesten megszerezte az I. helyezést. Ezt követően áprilisban nekifutott Hajdúböszörményben az országos sakkélet 2. legnagyobb versenyének, a Magyar Rapid Sakkbajnokságnak, ahol a 8 éves korosztályos amatőr+versenyzői kategóriában jó formát hozva országos II. helyezést sikerült megszereznie. 

A hazai kedvező helyezések elérést követően Guba Miklós edzője tanácsára nemzetközi porondra is kilépett. Idén a montenegroi Budvában júniusban került megrendezésre a XVII. Európa Bajnokság ifjúsági rapid kategóriában, ahol 8 év alatti kategóriában Marcinak a III. helyezést sikerült megszereznie. A Fekete-hegyek országában korosztályának 25 legjobbja gyűlt össze Európából, jelentős képviselettel a hagyományos sakknemezetekből, mint például Oroszországból. A reggel 9-től este 6-ig tartó 9 körös rapidversenyekben Marci kiváló rajttal indult 4/4-es eredményig számos orosz, a korosztályukban magas nemzetközi értékmérő számmal (un. FIDE ÉLŐ pont 1500-as szint) is rendelkező, első helyeken kiemelt versenyezőt sikerült legyőznie. A délutáni szekcióban az idő lejárás miatti vereség, majd beajánlott 2 döntetlen (remi) elfogadás után egy verség és győzelem került  az eredménylistára, amely szerencsére 6/9-es záró eredménnyel és az egyéb teljesítményértékelő számításokkal elegendő volt a bronzéremhez. 

A sakkéletben azonban az igazi sakkteljesítményt a normál (90 perces) meccseken mérik, ahol a versenyzők FIDE ÉLŐ pontokat is tudnak gyűjteni. Akár 2-3 órás meccset kitevő játékfajta sakktudáson és mentális felkészültségen túl jelentős kitartást is megkíván már 8 év alatti korosztálytól is.

Ebben a műfajban Marci legjobb eredményét az alulteljesítésnek számító júniusi Balatonlellei országos korosztályos 8 év alattiak között elért 8. helyezést követően a szépítési lehetőségnek tekintett, Európa TOP3 FIDE hosszú sakkversenyei közé tartozó XV. European Union ifjúsági sakkbajnokság jelentette augusztus elején Mureckben, a szlovén osztrák határon fekvő kisvárosban. Magyarországot a Magyar Sakkszövetség Ifjúsági Bizottságának támogatásával idén Földes Marci képviselte a 8 év alatti korosztályban, amelyben színes nemzetközi mezőny sorakozott fel 17 résztvevővel az EU tagállamokból, közülük közel egyharmada már FIDE Élő pont regisztrációval, nem egy esetben 1500 ÉLŐ körüli szinttel. Földes Marci 9 napi versenyzést (napi 1 verseny) követően 7/9-es, II. helyet jelentő eredménnyel zárta a mezőnyt, miután jó indítást követően a veretlenül 1. helyen végző. 2. kiemelt bulgár kisfiútól ő is kikapott. Később stabilizálódó teljesítménnyel hosszú, megfontolt játékokban a magasabb FIDE szinttel fémjelzett osztrák korosztályos bajnokokon is sikerült felülkerekednie, amivel bebiztosította magának az ezüstérmet.

Eredményét nagymértékben köszönhette a helyszínre látogató edzőjének, Guba Miklósnak, akivel mind szakmai, mind mentális felkészítő munkát folytattak. Az eredményeken és élményeken túl talán mégis a legnagyobb értéket azt képviseli, hogy hasonló érdeklődésű iskolai osztálytársai mellé immáron nemzetközi korosztályos barátokat is szerzett, akikkel már közös külföldi sakktábort is töltött vagy éppen Skypon sakkoznak együtt.

1037 Budapest, Laborc u. 2.

tel: +36 1 388 9770

tel./fax: +36 1 250 1346

e-mail: titkarsag@obudasport.hu

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. Részletes leírás
Rendben!

Fenntartó